Randonée-premiär i Hammarbybacken

Randonée-premiär i Hammarbybacken

Så var det äntligen dags, Randonée-premiär och tävling i ett minst sagt snöfattigt Stockholm, men vad gör väl det?!

_DSC2782

Det har varit blandade känslor den senast veckan. Å ena sidan stora förväntningar, jätteroligt att testa en ny typ av skidåkning och ett spännande inslag på en annars helt vanlig torsdag. Å andra sidan påtryckande nervositet inför det stundande tävlingsmomentet, nästan sådär så man önskat man vaknade med ont i halsen så jag kunnat dra täcket över huvudet och stanna hemma.
Men idag var det bara att slita av täcket och rusa in i en kall dusch. Upp och hoppa, Randonée var det här!
…och lite så inser jag vid en snabb blick på bildbeviset från premiären att jag såg ut. En chockad blick och höga knän! Man kan tydligen dra skidorna framåt utan att lyfta dom från snön, vem hade gissat? 😉

_DSC2855

Första varvning. Startfältet var redan utspritt och den värsta vadkrampen hade lagt sig!

Det var som en pånyttfödelse där i ett isigt vinterland i Hammarbybacken. Även fast landskapet runt omkring pockade på uppmärksamhet i form av små gröna grästuvor, var min blick fäst vid den vita snövägg som uppenbarade sig mitt framför mig när jag ställde mig i startfållan. Startsignalen gick och det som väntade under tävlingens två timmar var utöver en ihållande blodsmak och hög puls även ett perfekt tillfälle för stilstudie och smygtittande på mer erfarna åkare. Tävlingen gick alltså ut på att ta sig upp och ner för backen så många gånger som möjligt på 2 h och glädjande nog gick turerna uppför snabbare och snabbare för var varv.
Det som visade sig ta lång tid som nybörjare är att ta av och på skidornas stighudar vid toppen och botten av backen. De erfarna tävlingsåkarna slet mer eller mindre av hudarna i farten. Man märkte snabbt hur mycket tid man har att spara om man får till omställningen rätt och utan att ta av skidorna. Lite att jobba på med andra ord!

_DSC2827

På med stighudarna, ställa om bindningarna, vätska och upp igen!

 

Jag var och hyrde skidor och pjäxor dagen innan tävlingen och fick då också en snabbgenomgång om vad jag skulle tänka på. Inför min tävlingsdebut hade jag iaf hunnit testa pjäxorna en gång i vardagsrummet innan det var dags att bege sig till backen för skarpt läge. Alltid något!
Det bästa med att testa en ny sport eller aktivitet är ändå att man snabbt kan känna en utveckling och efter mina 11 stigningar uppför Hammarbybacken har jag nu inte bara just mina 11 stigningar i bagaget, jag har även lite större uppfattning om vilken typ av utrustning som lämpar sig till tävling eller snabba stigningar.
Så här i efterhand kan jag konstatera att min utrustning hade lämpat sig bättre till en betydligt längre person på fjällsemester. Men för den här premiärturen fick min hyrda utrustning utan protester duga, inte minst eftersom detta var den enda utrustningen i hela Stockholmsområdet som var kvar att få tag på innan tävlingen.
Kanske ska jag ändå hålla fast vid samma utrustning en gång till, men då testa en längre skidtur i fjällen, vad häftigt det är att känna ett stadigt fäste under skidorna och gå raka vägen uppför. Jag är spänd av förväntan att få ta med mina nya erfarenheter på en härligt vintertur i fjällen!

4 reflektioner från randonéetävlingen

  1. Testa utrustningen minst 1 gång innan. Att bara testa pjäxorna en gång i vardagsrummet är inte alltid tillräckligt.
  2. Välj utrustning efter ändamål. Om syftet är att tävla finns god anledning att välja lätt och smidig utrustning. En ventilerad hjälm är inte heller så dumt att överväga.
  3. Öva på att hantera stighudarna. Som nybörjare tar det väldigt lång tid att fumla med hudarna när dom ska tas av och på.
  4. När tävlingsledningen fumlar bort sig i varvräkningen känns det tryckt att klockan levererar. Använde en Smart Watch från Sony. Kul att i efterhand kunna titta på alla detaljer genom loppet!
_DSC3094

MÅL! Snörpligt nära att hinna till ett 12e varv, får bli nästa år!

 

_DSC3008

Malin Backlund nr 90. Kursare i Tierra Adventure Academy och förebild i sammanhanget!

 

 

By |2016-12-03T13:09:54+02:00februari 21st, 2015|Mountaineering, Okategoriserade, Winter|Kommentarer inaktiverade för Randonée-premiär i Hammarbybacken